A-orkest

IMG_3328

Het A-orkest is met haar bijna zeventig leden het grootste orkest van de vereniging. Minstens drie keer per jaar wordt door dit orkest een concert verzorgd. Regelmatig wordt er ook deelgenomen aan concertconcoursen van de KNMO. Het orkest uit in de eerste divisie.

Het A-orkest speelt muziek van verschillende genres. Zo hebben de voorjaarsconcerten veelal een licht klassiek en/of populair programma en wordt op de najaarsconcerten wat meer klassieke en symfonische blaasmuziek gespeeld. Tijdens het showconcert, dat eens in de vijf jaar wordt georganiseerd, staat het programma veelal in het teken van populaire Nederlands- en Engelstalige muziek. Voor marsoptredens en serenades heeft het A-orkest een repertoire van marsen, waarvan een aantal gezamenlijk met het slagwerkensemble wordt uitgevoerd. Voor speciale gelegenheden kan een afvaardiging van het orkest gevormd door ongeveer 25 muzikanten. Voor deze gelegenheden wordt een speciaal gekozen repertoire ingestudeerd en uitgevoerd.

Ido

De dirigent van het A-orkest is Ido Gerard Kempernaar. Hij is sinds november 2020 werkzaam bij Harmonie Wierden. Ido komt uit Buitenpost en is veertig jaar. Hij begon op 6-jarige leeftijd aan zijn muzikale carrière met AMV- en orgellessen aan muziekschool de Wâldsang in Buitenpost. Na 2 jaar was het diploma binnen en ging hij verder met slagwerklessen. Al snel deed hij op de marimba mee aan solistenconcoursen. Dit leverde 3 keer een Nederlands kampioenstitel op.

Gaandeweg groeit de passie voor deze hobby en besluit hij naar het Prins Claus Conservatorium in Groningen te gaan. Hier kiest hij voor de richting Klassiek Slagwerk. Als slagwerker en percussionist is hij remplaçant bij verschillende Symfonieorkesten en sinds 2009 werkzaam bij het Orkest Koninklijke Marechaussee.

In september 2005 start hij met de studie HAFABRA-directie aan het conservatorium in Groningen.  In 2009 heeft hij zijn bachelor diploma HAFABRA-directie cum laude behaald en sinds september 2014 volgt hij vele masterclasses en ontvangt hij lessen orkestdirectie  bij Arjan Tien, chef-dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Sinds 2009 dirigeert hij Brassband Halleluja uit Menaam, Fanfare Joost Wiersma uit Jistrum , Fanfare Beatrix uit Doezum en Brassband de Spijkerpakkenband uit Opsterland. Met deze orkesten zijn grote successen en winsten behaald tijdens  nationale en internationale concoursen. In 2017 behaalde de Fanfare Joost Wiersma uit Jistrum de wereldtitel verplicht werk tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Naast deze concoursresultaten heeft hij als dirigent mogen werken met gerenommeerde top artiesten waaronder Ernst Daniel Smid, Mathilda Santing, Simone Lamsma , Cor Bakker en vele anderen. In 2016 en 2017 was hij dirigent van het Zomerorkest Nederland. Naast het dirigeren van blaasorkesten heeft hij in Februari 2015 in London, de vijfde Symfonie van Beethoven mogen dirigeren en is hij als assistent dirigent actief bij projecten geleid door dirigent Arjan Tien waaronder het Wermland Opera Orkest te Karlstad.

Tot slot is Ido naast het dirigeren en musiceren, een veel gevraagd jurylid tijdens muziekconcoursen en festivals.

Repetitietijden

Verenigingsgebouw: Anjelierstraat 8a, Wierden